Nainen, 39

Hetero Suomi

Olen v ihmetellyt miksi sterilisaatiota ei pidetä oikeana, varteenotettavana ehkäisykeinona ja miksi kondomilla ehkäisy on lääketieteellisessä kontekstissa pelkkä vitsi?

Olemme nykyisen kumppanini kanssa Ehkäisseet onnistuneesti ja suunnitelmallisesti kalenterin ja kondomien avulla jo yli kymmenen vuoden ajan. Olemme saaneet myös kaksi lasta suunnilleen silloin kun olemme heitä toivoneet. Myös aiempien parisuhteiden ja muiden suhteiden aikana olen pärjännyt ehkäisyasioissa kiitettävästi ilman hormoneja, kondomien avulla.
Olenkin vältellyt tietoisesti koko elämäni hormonaalisia ehkäisyä, sillä minulla on ollut aina voimakkaita fyysisiä ja psyykkisiä reaktioita hormonitoiminnan vaihteluihin ja tästä syystä olen pelännyt pillereiden sivuvaikutuksia.

Olin 37-vuotias kun sain toisen lapseni. Tiesin, että enempää lapsia en voi tai halua saada. Synnytyksen jälkitarkastuksessa minulle tarjottiin taas kerran hormonaalista ehkäisyä aivan automaattisesti. Muita vaihtoehtoja ei edes annettu. Kieltäydyin ja sanoin pärjääväni vauvavuoden ihan loistavasti kondomilla, sillä tiesin, että seksikerrat jäävät tuona aikana todella vähiin.
Lääkäri olisi ehdittimasti asentanut hormonikierukan heti ja piti kondomia naurettavana ja epäluotettavana vaihtoehtona. Luonnollisesti koin tämän moralisoinnin loukkaavana, sillä oli kuin hän olisi pitänyt minua täysin idioottina, joka ei tunne kehoaan lainkaan.
No pidin pääni kuitenkin ja vietin vauvavuoden ilman ”oikeaa” ehkäisyä. Ja lähes ilman seksiä, kuten olin aavistellutkin.

Jälkikäteen minua ärsytti moralisoinnin lisäksi se, että sterilisaatiota ei neuvolassa mainittu vaihtoehtona lainkaan, vaikka kuulun ikäni ja lapsilukuni puolesta potentiaaliseen kohderyhmään. Ikäväkseni en itse muistanut tällaista vaihtoehtoa olevan olemassakaan.

Edellämainitun neuvolakäynnin ja toisen lapsen vauvavuoden jälkeen sairastuin vakavasti. Sairautta hoitava lääkäri ilmoitti lääkitykseni vaativan 100% luotettavaa ehkäisyä.
Hänkin piti kondomia poissuljettuna vaihtoehtona, sen ”epäluotettavuuden vuoksi” ja hetken ehdin olla epätoivoinen koska ajattelin joutuvani ottamaan hormonaalisen ehkäisyn sittenkin. Lääkäri kuitenkin otti esiin myös sterilisaation mahdollisuuden.

Siinä kohtaa vasta havahduin miettimään miksi tätä vaihtoehtoa ei ehkäisyneuvolassa oltu tarjottu tai edes otettu puheeksi? Sehän on aivan super- vaihtoehto esim. kaltaiselleni 40-vuotiaalle, lapset jo tehneelle naiselle.

Olen joskus aikoinaan haaveillut siitä miten helppo ratkaisu sterilisaatio olisi, mutta unohtanut koko asian sittemmin. Parikymppisen silmin koko prosessi vaikutti niin vaikealta ”ehtoineen” ja ”kriteereineen”, että tuntui siltä kuin sitä olisi lähes mahdotonta koskaan saada toteutumaan.
No ilmeisen vaikeaa onkin mutta nyt olen menossa sitä kohden.

Valitse reaktiosi
  • 👍 (3)
  • ❤️ (0)
  • 😧 (2)
  • 🍆 (0)