nainen, 28

hetero Suomi

Terveydenhuollossa minulla ei ole ehkäisyn puolesta ollut ongelmia. Olen syönyt e-pillereitä 16-vuotiaasta saakka pahoihin kuukautiskipuihin sekä aknen hoitoon. Yritin siirtyä ko. pillerimerkistä kevyempään valmisteeseen n. 22-vuotiaana, mutta jo 6 kk päästä akne oli taas niin paha, että päätin vaihtaa takaisin ensimmäiseen pilleriin.

Jokunen vuosi tuosta eteenpäin alkoi tiputteluvuoto, jota tutkittiin terveyskeskuksessa ja sain lähetteen myös Naistenklinikalle. Valitettavasti sieltä tuli vastaus, ettei tilanteeni vaadi erityissairaanhoitoa, joten tiputteluvuodon syyn selvittely jäi edelleen terveyskeskukselle. Rakenteellista poikkeavuutta tai maligniteetteja ei löytynyt, joten lääkäri totesi kehoni vain jostain syystä alkaneen ”hylkiä” pillereiden tehoa.

Pääsin terveyskeskuksen lähetteellä julkiselle puolelle gynekologille, joka ensimmäistä kertaa hoitohistoriani aikana kiinnitti huomiota kohonneeseen verenpaineeseeni ja suositteli jo ihan siitäkin syystä vaihtamaan toiseen ehkäisyvalmisteeseen. Pillereitä parempi vaihtoehto olisi ollut kuulemma hormonikierukka, mutta sitä en näin synnyttämättömänä halunnut. Niinpä päädyin lopulta vain vaihtamaan pillerit taas uuteen valmisteeseen ja vaikka olin aluksi toiveikas, niin nyt näyttää siltä, että uudet pillerit laukaisivat sekä aknen että todella vaikeat mielialaoireet, joita minulla ei koskaan aiemmin ole hormonivalmisteiden käytön yhteydessä ollut. Vielä en tiedä, kuinka tarina tästä jatkuu.

Ehkäisyn ongelma Suomessa ja maailmalla on se, että se jää etenkin pitkässä parisuhteessa olevilla naisen vastuulle. Mies ei halua käyttää kumia ikuisesti, joten naisen on hankittava joko e-pillerit, e-rengas tai -laastari tai kierukka. Suurin osa näistä aiheuttaa jonkinlaisia sivuvaikutuksia, siitä puhumattakaan kuinka hormonit kuormittavat ympäristöä erittyessään virtsan mukana vesistöön. Oma mieheni osallistuu pillereiden kustannuksiin, mutta minä olen siitä huolimatta se, joka niitä syö ja joka niiden sivuvaikutuksista kärsii.

Ehkäisy on monissa maissa asia, josta ei edes puhuta. Nämä maat ovat monesti sellaisia, joissa naisen asema on muutenkin verrattain huono eikä heillä ole sanavaltaa omassa elinympäristössään. Heillä ei ole rahaa ostaa ehkäisyvalmisteita eikä myöskään mahdollisuutta vaatia miehiä käyttämään ehkäisyä. Aina ei välttämättä tiedetä edes sitä, että raskauden ylipäänsä voi ehkäistä. Tämä on iso ongelma, johon kehittyneiden maiden täytyisi joukolla puuttua ja valistaa sekä miehiä että naisia raskaudenehkäisystä ja muutenkin esim. seksitautien leviämisestä ja suostumuksen tärkeydestä seksin yhteydessä.

Valitse reaktiosi
  • 👍 (2)
  • ❤️ (2)
  • 😧 (0)
  • 🍆 (0)