Nainen, 26

Hetero Suomi

Sterilisaation saaminen on Suomessa liian hankalaa. Aikuisen ihmisen tulisi saada valita ennen 30 ikävuotta tai kolmea lasta, että ei halua (lisää) lapsia. Alaikärajaa tulisi laskea ainakin 25 vuoteen, kuten esimerkiksi muissa Pohjoismaissa. Toimenpiteeseen päädyttäessä tulee tietenkin olla varma, että ei biologisia lapsia halua, mutta sterilointia ei pidä tehdä vaikeaksi siksi, että pieni osa ihmisistä päätyy katumaan valintaansa.

Osa ihmisistä tietää jo nuorena ettei halua lapsia ja joutuvat odottamaan vuosia. Asiasta epävarmat tuskin edes päätyvät hankkimaan sterilisaatiota. Henkilön päätäntävaltaa omasta kehostaan ei pitäisi rajoittaa siksi, että joku saattaa valita väärin. Biologiset lapset eivät ole ainoa eikä aina paras vaihtoehto, joten sterilisaatiotaan katuvakin voi vielä tulla vanhemmaksi.

Itselleni prosessi ei ole vielä ikäni tai lapsilukuni puolesta ajankohtainen, mutta olen kuullut, että lääkärit ovat suhtautuneet lapsettoman 30-vuotta täyttäneen sterilisointitoiveeseen vastahakoisesti. Jos lääkäri ei suostu kirjoittamaan lähetettä sterilisaatioon, niin etenkin pienemmillä paikkakunnilla yksittäisenkin lääkärin asenteesta voi tulla ongelmia ja prosessi tarpeettomasti venyä. Henkilön valitsema ehkäisymuoto tulisi olla saatavissa asuinkunnasta huolimatta.

Valitse reaktiosi
  • 👍 (2)
  • ❤️ (6)
  • 😧 (1)
  • 🍆 (0)