nainen, 23

hetero Suomi

Koen olevani aika tietoinen ehkäisyasioista, tosin koulua tai varsinkaan kotia siitä ei ole kiittäminen. Teininä luin Demin ja Suosikin kaltaisia nuortenlehtiä, niistä taisi tulla perusasiat tutuiksi. Nykyään tietämys on syventynyt, kun seuraan erilaisia feministisiä blogeja, vlogeja ja verkkojulkaisuja, joissa seksistä ja ehkäisystä puhutaan avoimesti.

Kumppanini kanssa olemme onneksi olleet aina avoimia ja samanmielisiä ehkäisystä, ja kustannuksetkin on jaettu tasan. Oikeastaan ainoa ikävä ehkäisyyn liittyvä kokemukseni on se, kun kerran teininä jouduin hakemaan jälkiehkäisypillerin lähiapteekista. Koska asuin pienellä paikkakunnalla, jossa kaikki tuntevat toisensa, se tuntui todella leimaavalta.

Yksi asia, joka juuri nyt ehkäisykeskustelussa ärsyttää, on e-pillerikauhu. On toki tärkeää puhua suoraan pillereiden mahdollisista haitoista, mutta tällä hetkellä julkinen keskustelu tuntuu olevan tasoa ”10 tapaa joilla e-pillerit taatusti tappavat sinut – katso kauhukuvat!” Itse kuulun siihen porukkaan, jonka elämän pillerit suorastaan pelastivat. Ennen niiden syömistä kärsin kuukautisteni aikaan täysin halvaannuttavasta kivusta ja oksentelusta.

Maailma lienisi parempi, jos ehkäisyä saisi laajemmin ilmaisesti ja helposti. Lisäksi yllätyn jatkuvasti siitä, kuinka vääriä uskomuksia koulutetuilla, fiksuilla nuorilla tyypeilläkin voi olla. Ehkä ehkäisykoulutuksen täytyisi kulkea tiiviimmin läpi elämän, eikä jäädä yhteen noloon terveydentiedontuntiin yläasteikäisille?

Valitse reaktiosi
  • 👍 (3)
  • ❤️ (0)
  • 😧 (0)
  • 🍆 (0)