Nainen, 23

- Suomi

Minulla on paha aurallinen migreeni, joten yhdistelmähormonit ovat heti pois rajattuja. Käytin minipillereitä 20 vuotiaana puoli vuotta, mutta mielelle meni liian raskaaksi. Itkin aivan ilman syytä enkä saanut asioita aikaiseksi. Ihmissuhteet menivät vaikeiksi ja osa myös katkesi. Hormoni kierukkaa pidin kolme vuotta, mutta bakteerivaginoosi kroonistui kierukan takia ja menkat olivat todella kivuliaampia kuin normaalisti jo olivat. Migreenit yleistyivät ja mieli oli melko harmaata. Veren vuodon määrä väheni, mutta tiputtelupäivät pitenivät yli kahteen viikkoon 5 päivän sijaan. Kuparikierukkaa en voisi käyttää myöskään normaalisti runsaiden ja kipeiden kuukautisteni takia sekä bakteerivaginoosi saattaisi jatkaa putkeaan. Oireeni pahentuisivat.

Keskustelin eilen lääkärin kanssa ja totesimme, ettei minulle sovi mikään pitkäaikaisempi ehkäisy… Halusin tiedustella lääkäriltä pessaarista ja ehkäisytietokoneista, mutta sain heti tyrmäyksen niiden käytön kannattavuudesta. Kävi kuitenkin ilmi, ettei lääkärillä ollut tietoa pessaarista tai muista vaihtoehtoisista ehkäisymuodoista. Toki ilmeisesti kaikissa on olemassa haittavaikutuksia ja riskejä. Itselleni on liian suuria haittavaikutuksia julkisen terveydenhuollon saatavilla olevista ratkaisuista.

Tämän jälkeen keskustelin poikaystäväni kanssa ehkäisyni haastavuudesta. Hänen oli vaikea sulattaa sitä, että pitäisi käyttää kumia. Hän ei kuitenkaan haluaisi vielä lasta. Tuntuu, että miesten on jotenkin jopa vaikeaa käsittää mitä kaikkea ehkäisyyn liittyy. Riskejä ei välttämättä ymmärretä. Olisihan se kiva panna ilman kumia, mutta raskauden mahdollisuus on silloin oikeasti olemassa. Vastuu on mielestäni liikaa vain naisilla. Ei ihme että halut saattaa olla seksiin vähäiset, jos joutuu hormoonien myllytykseen, kroonisiin tulehdustiloihin tai kuumottelemaan mahdollista raskautta. Ehkäisy voisi olla myönteinen helpotus seksin harrastamiselle, mutta millä hinnalla? Hyvinvointi on kuitenkin itselle tärkeä asia.

Valitse reaktiosi
  • 👍 (0)
  • ❤️ (7)
  • 😧 (0)
  • 🍆 (0)